lördag 3 maj 2008

Föryngringen!

Vilken vändning av Leksand det har blivit. Inför och under förra säsongen så värvades det sju spelare. Robert Petrovicky, 34 år, Juha Lind, 33, Michal Grosek, 32, Libor Prochazka, 33, Ed Belfour, 42, Ric Jackman, 29 och Daniel Nielsen, 27 år. Vad man kan utläsa av detta är att fem av sju var över trettio år. I år verkar det ha blivit åt andra hållet.

Till nästa säsong så har Leksand redan värvat fem spelare. Marcus Jonasén, 24, Marcus Weinstock, 24, Oliver Ekman-Larsson, 16, Emil Sätterman, 17 och Emanuel Fredriksson, 30 år. Dock är Sätterman värvad till att spela med J20 men jag tar med honom ändå. Direkt kan man konstatera att dels så är det bara svenskar jämfört med förra årets alla utlänningar. Det andra man kan se är åldern på spelarna med undantag för Manne. Det märks direkt att Micke Lundström vill ha en föryngring i truppen och då värvar han unga, svenska spelare. Precis som han utlovade inför förra säsongen. Först nu har det blivit en realitet. Jag tycker det är helt rätt. Varför förlita sig på gamla avdankade tjecker som bara åker runt och glider på en skridsko (läs Grosek) när man istället kan ta in unga, hungriga svenska spelare som vill nå Elitserien och samtidigt utvecklas. Titta på till exempel Västerås. Visst de har några gamla spelare men de håller än i alla fall. Men kärntruppen utgörs nästan bara av juniorer och några år strax över. Och de är varje år med och slåss om en Elitserieplats.

Jag citerar en på Superstars forum (nämner inga namn): Och ärligt talat; vad är det för fascination kring juniorspelare? Det kommer aldrig att gå att bygga ett lag kring juniorer för att nå Elitserien? Nämn en spelare med Skinnars stats i J20 som gått in och producerat i Allsvenskan i den utsträckning att han skulle ta en plats i någon av våra poängproducerande formationer. Skrattretande...

Ingen har sagt att en juniorspelare ska gå in i en förstakedja eller en poängproducerande kedja. Det som är, är att man måste rusta för framtiden och när man inte slussar in juniorer i A-lagstruppen succesivt blir juniorverksamheten i klubben totalt ointressant för spelare utifrån och då har man snart inget juniorlag kvar. Man måste kunna våga satsa på juniorer och ta in de succesivt och låta de få känna på A-lagsspel lite så de växer både som spelare och människor. Men vissa kanske inte förstår sådant.

Over and out!

/#3

Inga kommentarer: